Pro každého, kdo se věnuje kondičnímu běhu, ať už rekreačně, nebo profesionálně, je důležitý zdroj energie ve správných výživově a energeticky hodnotných potravinách.
Jednou z nich jsou právě datle. Díky tomu, že jsou tvořeny převážně ze sacharidů, jsou výborným výživným ovocem doplňujícím energii. Připočteme-li k tomu, že jsou východními národy používány v lidovém léčitelství jako prostředek snižující krevní tlak, uvolňující křeče v žaludku, podporující tvorbu mléka u kojících žen, tišící dráždivost, pomoc při respiračních onemocněních, při průjmech a též jako uspávací, či jako afrodisiační prostředek, je jejich význam v různých kulturách naprosto opodstatněný.
O datlích najdeme zmínku jak v Bibli, tak v Koránu. Pojídal je Ježíš, Buddha i Mojžíš. Odhaduje se, že jsou pěstovány více než pět tisíc let. Datle můžeme zakoupit jak čerstvé, tak suché i polosuché, s peckami, nebo vypeckované. V arabských zemích jsou součástí každodenní kuchyně.
Například se pečou na másle, nebo se zpracovávají do sirupů, a dále pak do výborného datlového vína. V našich zemích můžeme datle použít například do moučníků a vánočního cukroví, místo rozinek. Vhodné jsou též do ovocných salátů, müsli, nebo tvarohu.
Datle jsou také často pro svůj původ nazývány chlebem z pouště, či ovocem studentů pro veliké množství vitamínu B, který obsahují.
Brzy budou Vánoce, tak proč nevyzkoušet Datlovo-pomerančové kuličky na sváteční stůl:
Rozmačkáme 1 balíček piškotů a smícháme s 8/4 šálku strouhaného kokosu. Přidáme 1/4 šálku datlí nasekaných nadrobno a 1/4 šálku ořechů nasekaných nadrobno. Přidáme 3 lžíce práškového cukru. Nakonec přidáme 1/2 šálku zmražené neředěné pomerančové šťávy. Vše promícháme v dobře držící hmotu a tvoříme kuličky, které obalujeme v práškovém cukru, možno i čokoládě a strouhaném kokosu. Nakonec necháme kuličky zmrazit.