Mýdlo známe. Ale přiznejte se – kolik z vás přesně ví, jak se toto vyrábí? Přesné informace nemám, ale troufnul bych si tvrdit, že takových mezi vámi zase až tak moc není. Že sice možná nějaké to povědomí máte, ale sami byste si toto nevyrobili, ani kdybyste měli po ruce všechny ingredience.
To já vím docela přesně, jak se takové mýdlo vyrábí, heč! Ovšem…
… asi bych se tím zase až tak holedbat neměl. Protože jsem se tuto recepturu naučil zpaměti na střední škole jenom proto, abych jednou jedinkrát zabodoval a nepropadl díky tomu z chemie. Jinak bych se něčím takovým moc nezaobíral a spokojil se s rolí pouhého uživatele mýdla.
Což našincům k životu bohatě stačí. Protože nač si sami mýdlo vyrábět, když si jeho četné druhy můžeme koupit pomalu na každém rohu, že? A když je to kupované vesměs kvalitnější než to, co bychom si doma ukuchtili sami.
Jenže jsou mezi námi i tací, jež domácí výroba mýdla láká a možná i baví. Nebo by bavila, kdyby věděli, jak na to. A díky mně a to také vědět mohou.
Mýdlo si můžeme vyrobit nejjednodušeji tak, že si někde v obchodě koupíme mýdlovou hmotu, rozpustíme ji, přimícháme do ní to, co do ní přimíchat chceme, necháme to ztuhnout a je to.
Ovšem můžeme si tento produkt vyrobit i kompletně sami. Stačí mít 175 gramů tekutého a 350 gramů tuhého oleje, 75 gramů hydroxidu sodného, 165 mililitrů vody a příměsi dle vlastní fantazie, stačí mít gumové rukavice, plastovou nádobu a lžičku, ohřívací nádobu, ponorný mixér, formičky a dost volného času, a už můžeme jít na věc.
Po vzoru alchymistů to všechno patřičně prohňahňáme, rozpustíme, ohřejeme, promísíme a nakonec ochladíme, nalijeme do formiček a necháme hotové mýdlo minimálně jeden, nejlépe ale aspoň tři dny zrát. A máme…
A máme prý mýdlo. Prý. Protože to už vám s určitostí potvrdit nemohu. Protože já jsem na zmíněné střední škole použil coby jediný mně tehdy dostupný tuk sádlo a nakonec z toho bylo… stejně zase jenom sádlo.