Když zapátráme v minulosti, pšeničná mouka se mlela z celého zrna. Nic se neoddělovalo. Později se ve mlýnech začala oddělovat bílá mouka od otrub a klíčků a výsledkem je i dnešní mouka, směs lepku a škrobu. Odstraněním klíčků však mouka přišla o cenné živiny a minerály. Pečivo vyrobené z bílé mouky nám dodá jen energii.
Konzumací celozrnného pečiva získáme pro svůj organismus potřebnou vlákninu, minerály – vápník, hořčík, železo, zinek, vitamíny B, D a E. Díky polysacharidů nás nasytí na delší dobu než pečivo bílé a udržuje stálou hladinu krevního cukru. Pomáhá v prevenci obezity, cukrovky a rakoviny tlustého střeva.
Celozrnné pečivomá lepší a plnější chuť. Ve velkých marketech těžko shání a v nabídce je spíše pečivo vícezrnné. Je velmi těžké rozpoznat, které pečivo je celozrnné a které je jen přibarveno karamelem, praženým ječmenem nebo žitem. Ve složení pečiva nacházíme i další látky, jako jsou například zahušťovadla, aromata, náhradní sladidla, konzervanty, kyseliny, barviva, regulátory kyselosti, emulgátory, stabilizátory nebo modifikovaný škrob. Výčet těchto látek nesvědčí dobré kvalitě výrobku.
Lepší výběr mají v obchodech se zdravou výživou. Celozrnné pečivo by mělo obsahovat 80% celozrnné mouky, což většinou není pravda, ale i když jí bude obsahovat alespoň 30%, je to pořád lepší, než pečivo jen bílé. Pravé celozrnné pečivo poznáme podle viditelných kousků slupek, pšeničných klíčků a hlavně vyšší ceny.
Pokud si ale chceme být jisti obsahem pečiva, upečeme si celozrnné pečivo doma sami.V tom případě si musíme dát větší pozor na kvalitu celozrnné mouky a její trvanlivost, která je kratší. Do domácího pečiva můžeme přidávat různá semínka a ovlivnit tak jeho chuť.
Cereální nebo celozrnný?
Cereální – tento název pro pečivo znamená „vyrobený z obilí“. Není náhodou, že je podobný slovu celozrnný, proto si musíme dát na jeho záměnu pozor.